Woonkamer inspiratie

De woonkamer renoveren – zo pak je het aan

Door: Deel:

Je woonkamer renoveren kan veel stress en zorgen opleveren. Het is een van de grootste ruimtes van je huis en je brengt er vaak veel tijd door. Belangrijk dus om goed na te denken over hoe jij met een woonkamer verbouwing de ruimte zo goed mogelijk benut. In dit artikel helpen we je graag op weg met een dosis renovatie inspiratie zodat jij met het juiste interieur een thuis creëert voor jou en je familie.

De woonkamer renoveren – maak een goede planning en weet wat je wilt

Het verbouwen van je woonkamer kost veel tijd en geld en het is dan ook belangrijk om vooraf duidelijk te stellen wat je precies gaat doen en wilt bereiken. Zaken zoals je budget, financiering en tijdsplanning zijn van belang om de kosten zoveel mogelijk in de hand te houden.

Een aantal ideeën om over na te denken voordat je begint met de woonkamer renovatie:

Budget, planning & financiering

  1. Wat is je budget? Maak een overzicht met hoe je de verbouwing gaat financieren.
  2. Wat gaat de woonkamer renovatie kosten? Maak een kostenoverzicht.
  3. Hoe lang duurt de renovatie? Maak een tijdsplanning.

Verbouwing van de ruimte

  1. Blijft de ruimte hetzelfde of wordt de indeling van je huis of woonkamer gereorganiseerd? Zo kun je kiezen voor een aanbouw, verschillende kamers bij elkaar betrekken door een muur te slopen of je meubilair herindelen in de bestaande ruimte. De vraag is altijd: Hoe benut je de beschikbare ruimte optimaal?
  2. Ga je zelf verbouwen, schakel je een aannemer in of vraag je zelf mensen? Dit kan ook een combinatie van de drie zijn. Maak altijd een duidelijk overzicht met wie waarvoor verantwoordelijk is, om miscommunicatie te voorkomen.
  3. Moet je speciaal gereedschap kopen of huren? Zo ja, wanneer heb je dit nodig en wie is hier verantwoordelijk voor?

Woonstijlen & interieur

  1. Welke stijl kies jij voor je nieuwe woonkamer? Ga je voor industrieel, landelijk, modern of een combinatie van verschillende stijlen? Maak een moodboard waarin je afbeeldingen verzamelt van kleuren, patronen en meubels die je mooi vind voor jouw nieuwe woonkamer. Hier kun je tijdens de renovatie altijd op terugkijken voor inspiratie.
  2. Welke meubels worden vernieuwd en welke worden opnieuw aangeschaft? Bekijk ook of je de oude meubels wilt hergebruiken. Breng bijvoorbeeld een likje verf aan, vernieuw handgrepen of stoffeer. Wees creatief!

Wanneer je een duidelijk plan hebt over je budget en wat je graag wilt verbouwen, kun je specifiekere keuzes maken over wanden, vloeren, deuren en kasten voor jouw nieuwe woonkamer.
woonkamer renoveren - maak een goede planning

De woonkamer renoveren – nieuwe woonkamerwanden

Er zijn verschillende materialen om de wanden van je woonkamer mee te bekleden. Zo kun je aan de slag met verf of behang, of ga je toch voor wandtegels of hout op je muren? Hieronder noemen we een aantal mogelijke manieren om jouw woonkamer wanden te bekleden:

Verf voor de woonkamer

Witte wanden zijn de basis in vele woonkamers. Toch hoef je niet bij wit te blijven en kun je met verschillende kleuren verf diverse kanten op. Geef bijvoorbeeld één van de muren een opvallende kleur om deze te laten opvallen of werk met meerdere kleuren op één wand. Aardetinten, zoals verschillende tinten bruin, grijs, oranje, groen, beige en roze zijn op dit moment populair. Ook worden pasteltinten als mintgroen, lila of lichtblauw gebruikt voor een subtiel kleurtje op de woonkamermuur.

Behang voor de woonkamer

Met behang breng je gemakkelijk jouw favoriete kleur of motief aan op de wanden van je woonkamer. Je kunt ervoor kiezen om alle wanden te behangen of de nadruk te leggen op één muur met een opvallende kleur of motief. Met een fotobehang kun je de muur bekleden met jouw favoriete herinnering of print. Daarnaast zijn ook bij behang aardse tinten populair en is retro behang weer terug van weggeweest.

Tip: Vliesbehang plak je rechtstreeks op de muur. Kies je voor vliesbehang, dan heb je dus geen behangtafel nodig.

Wandtegels voor de woonkamer

Ook in je woonkamer kun je creatief aan de slag met tegels voor de wand. Zo zijn er tegels in betonlook, marmerlook of houtlook in verschillende vormen en afmetingen. Hexagon (zeshoekige) tegels zijn ook populair, net als steenstrips of langwerpige tegels gelegd in een visgraatpatroon. Voor meer informatie over wandtegels, bekijk onze wandtegels.

woonkamer renoveren - wandtegel

Hout voor de woonkamerwand

Met houten wanden creëer je een warm effect en sfeer voor je woonkamer. Daarnaast is een houten wand een echte eyecatcher in je nieuwe woonkamer. Denk aan houten panelen in een visgraatpatroon, horizontale of verticale stroken hout of houtstrips.

Wil je extra veel sfeer creëren in jouw nieuwe woonkamer? Geef dan elke muur van de woonkamer een verschillende bekleding of textuur. Let er wel op dat de bekleding van je woonkamerwand aansluit bij je (nieuwe) woonkamervloer.

De woonkamer renoveren – een nieuwe woonkamervloer

Voor de bekleding van je woonkamervloer, kun je kiezen uit verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan hout, PVC, laminaat, tegelvloer, parket, vinyl en tapijt. Een vloer vervang je niet zomaar, dus een weloverwogen beslissing voor je nieuwe woonkamer vloer is belangrijk. Hieronder lichten we een aantal opties toe:

Houten vloer voor de woonkamer

Een houten vloer geeft een warme uitstraling in je woonkamer. Een houten vloer kan lang meegaan, maar deze kan ook gevoelig zijn voor temperatuur en luchtvochtigheid waardoor de vloer kan krimpen of uitzetten.

Laminaat of PVC vloer voor de woonkamer

In tegenstelling tot een houten vloer, gaan laminaat en PVC over het algemeen goed samen met vloerverwarming en ze zijn gemakkelijk te onderhouden. Laminaat is al een hele tijd populair en PVC is de laatste jaren steeds populairder geworden. Waar laminaat vooral een houtlook heeft, kan PVC in allerlei kleuren, patronen en structuren worden gefabriceerd.

Tegelvloer voor de woonkamer

Met een tegelvloer in je woonkamer is er veel mogelijk. Je kunt je creativiteit laten zien in verschillende motieven, kleuren, vormen en afmetingen. De Portugese tegel geeft een speels en kleurrijk effect. Daarnaast zijn er houtlook woonkamer tegels voor een warme uitstraling of betonlook tegels voor een industriële en moderne look. Voor meer inspiratie, bekijk onze vloertegels.

woonkamer renoveren - tegelvloer

Voor meer woonkamervloer inspiratie lees ons artikel met vloer ideeën voor de woonkamer.

Denk naast je nieuwe woonkamervloer ook aan nieuwe bijpassende plinten voor tegen de muur en dorpels voor bij de deuren.

De woonkamer renoveren – nieuwe woonkamerdeuren

Deuren zijn functioneel om ruimtes af te sluiten of geluid te dempen, maar ze geven daarnaast ook sfeer aan je woonkamer. Materialen als staal en hout geven een industrieel en landelijke look en een glazen deur laat licht door waardoor je optisch meer ruimte creëert. Voordat je kiest voor nieuwe woonkamerdeuren, zijn er een aantal dingen om over na te denken. Wat voor soort deur ben je naar op zoek? Zo zijn er onder andere stompe deuren, opdekdeuren, glazen deuren of schuifdeuren. Let daarnaast op de draairichting en afmetingen en kies een bijpassend kozijn en deurbeslag. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van soorten deuren voor je woonkamer:

Stompe deur of opdekdeur voor de woonkamer

Een stompe deur valt in het kozijn, terwijl een opdekdeur op of net over het kozijn valt. Deze deuren zijn te verkrijgen in allerlei materialen, zoals hout, board of kunststof deuren.

woonkamer renoveren - stompe deur - opdekdeur

Glazen deur voor de woonkamer

Een glazen deur laat veel licht door, wat een luxueuze look creëert en daarnaast lijkt de ruimte er groter door. Glas is minder geschikt om geluid te dempen en met transparant glas kun je door de deur kijken, waardoor een glazen deur niet altijd geschikt is voor elke ruimte.

woonkamer renoveren - glazen deur

Schuifdeur voor de woonkamer

Schuifdeuren zijn helemaal in op dit moment. Het is niet alleen ruimtebesparend maar geeft ook nog een extra touch aan je interieur. Daarnaast verbind of scheid je gemakkelijk twee ruimtes met elkaar. Bijvoorbeeld de woonkamer en jouw nieuwe thuiswerkplek.

woonkamer renoveren - schuifdeur

Heb jij specifieke wensen voor jouw woonkamer deuren, dan maken wij graag jouw nieuwe deuren op maat.

De woonkamer renoveren – nieuwe woonkamerkasten

In bijna elke kamer van het huis komen kasten van pas om je spullen netjes op te bergen. Ook in de woonkamer zijn kasten niet alleen nuttig voor opbergruimte, maar ze kunnen ook bijdragen aan de interieurstijl van jouw nieuwe woonkamer. Verschillende soorten kasten voor de woonkamer kunnen zijn:

Buffetkast

Een buffetkast is een hoge kast op poten waar je je servies, kookboeken en andere spullen in kunt opbergen. Achter een glazen deur aan de bovenkant werd vroeger vaak het mooiste servies getoond en met lades en kastjes daaronder kun je andere spullen opbergen. Er zijn ook buffetkasten zonder deuren.

Dressoir

Een dressoir is iets lager dan een buffetkast en heeft lades en/of deuren om al je spullen in op te bergen. Daarnaast kun je bovenop het dressoir leuke woonaccessoires plaatsen om jouw interieur helemaal af te maken.

woonkamer renoveren - dressoir kast

Boekenkast

De inhoud van je boekenkast is een echte eyecatcher in je woonkamer interieur. Je kunt hierin al je boeken en platen opbergen en daarnaast ook andere woonaccessoires laten zien. Je hebt boekenkasten met planken of vakken en met of zonder deuren om je spullen af te schermen.

Tv-meubel

Het tv-meubel is bedoeld om je televisie en andere apparatuur op te zetten of in op te bergen. Het is vaak een laag meubel met een aantal kastjes en/of lades om al je elektronische apparaten en benodigdheden in op te bergen. Daarnaast zorgt het meubel ervoor dat kabels en snoeren uit het zicht zijn.

Inbouwkasten

In een inbouwkast kun je allerlei spullen netjes opbergen. Zo kun je gaan voor een inbouw kledingkast, boekenkast of een kast voor je wasmachine en/of droger. Vaak zijn deze kasten op maat gemaakt in de muur en sluiten perfect aan bij jouw ruimte.

Het is niet altijd makkelijk om de juiste kast te vinden voor jouw woonkamer. Iedere ruimte is anders en soms werk je met een schuine wand of onmogelijke hoek. Wij maken graag jouw nieuwe woonkamerkasten op maat, zodat jouw ruimte optimaal benut wordt. Neem een kijkje bij onze maatwerk kasten.

De woonkamer renoveren – showroom collectie van Nelemans

Wil je graag nog wat luxe woonkamer inspiratie opdoen voordat je start gaat met de verbouwing van jouw woonkamer? Bekijk hier onze showroom collectie voor een greep uit ons assortiment. Daarnaast geven onze experts je graag advies over hoe je jouw woonkamer renovatie het beste kunt aanpakken. Neem gerust contact met ons op en maak een afspraak in onze showroom in Etten-Leur.

Lees ook:

Deel: