Cascoplus Projecten

Klant aan het woord: Herwin – Prefab kap

Door: Deel:

Klant aan het woord:
Herwin (Projectleider Bouwbedrijf Gelens)

 

Om uitgebreider in te gaan op onze prefab projecten hebben wij een nieuwe rubriek in het leven geroepen. Dit is de rubriek: Klant aan het woord. Wie kan er namelijk beter het verhaal achter prefab vertellen dan onze klanten? We trappen af met Herwin, projectleider bij Bouwbedrijf Gelens. Voor een project op de Markt van Etten-Leur heeft Herwin gekozen voor een geprefabriceerde kap. Hoe kijkt Herwin naar prefab en waarom kozen zij er juist bij dit project voor om er gebruik van te maken? Lees hieronder verder voor het hele verhaal. 

Op een druilerige en regenachtige morgen spraken we af met Herwin op de bouwlocatie in Etten-Leur. Cascoplus heeft in opdracht van Gelens samen met Huiskes de geprefabriceerde kap verzorgd voor de nieuwbouw van 6 appartementen. Herwin, nu zo’n 1,5 jaar in dienst bij Gelens is in de projectfase bij deze opdracht betrokken geraakt. Op dat moment was er een offerte bekend van Cascoplus voor een prefab kap, maar was de keuze voor prefab of traditioneel nog niet gemaakt.

Ondanks het nog korte dienstverband binnen Gelens, weet Herwin dat het bouwbedrijf vaker met prefab heeft gewerkt, zoals met keramische prefab wanden. Dit is de eerste keer dat ze werken met een geprefabriceerde kap. Het project in Etten-Leur heeft dus voor Gelens de primeur. Het bouwbedrijf staat wel bekend om zijn traditionele bouwmethode, maar ook zij zien steeds vaker de voordelen in van prefab.

Project - Markt - Herwin Project - Markt - Herwin

‘Het mooie timmerwerk weghalen’

Herwin vertelt: “Wij bouwen zoals wij denken dat wij moeten bouwen.” Ze hadden de kap ook op een traditionele manier kunnen timmeren, maar Herwin koos ervoor om toch voor prefab te gaan. Voor hem is de bouwsnelheid op locatie de voornaamste reden: “Je bent gewoon heel snel dicht en je houdt de gang erin.” Een kritische noot als het mooie timmerwerk weghalen bij zijn collega’s hoort Herwin weleens voorbijkomen. Hij antwoord vervolgens dan terug: “Dat klopt, maar ik ben wel sneller.”

Project - Markt - Herwin

De montage van een niet alledaagse kap werd uitgevoerd door Huiskes. Door diverse dakkapellen, verschillen in detaillering en materiaalkeuzes was het zowel in de voorbereiding als uitvoering een traject met extra aandacht. Ook de bouwlocatie met zijn beperkte logistieke bereikbaarheid zorgde tijdens de montage voor een uitdaging welke met behulp van de uitvoerder van Gelens goed en vlot is verlopen. Collega’s van Herwin konden tijdens de montage door met overige werkzaamheden. Én laat hij weten: “Met zo’n regenachtige dag als vandaag lig je er al snel uren uit, dan ben je blij met een kap die binnen één dag gemonteerd is.”

 

Voortraject 

Om alles naadloos op elkaar aan te sluiten is de voorbereiding bij prefab belangrijk. Na ontvangst van de meest actuele tekeningen start het tekentraject op, waarbij het fijn is als de controle ronde(s) accuraat en snel verlopen zodat de gewenste levertijd gehaald kan worden. Herwin vertelt: “De voorbereiding van prefab vergt tijd en op het moment is de tijd aan de voorkant schaars.” Met andere woorden: Aannemers moeten sneller handelen om het qua planning te halen, want opdrachtgevers willen zo snel mogelijk hun gebouw in gebruik nemen. Ook bedraagt de controletijd voor geprefabriceerde onderdelen maar enkele dagen.

“De voorbereiding van prefab vergt tijd en op het moment is de tijd aan de voorkant schaars”

 

In een kort tijdsbestek dient er dus een beslissing genomen te worden, welke in de uitvoerende fase niet altijd de juiste blijkt te zijn. Het voortraject is dus een belangrijk aandachtspunt voor alle partijen, maar als het eenmaal gemonteerd is en waar nodig aangepast, dan kijkt men tevreden naar de kwaliteit. “De kap inclusief de dakkapellen zijn netjes en ik kijk tevreden terug op het proces”, aldus Herwin. Er is zelfs nog getwijfeld om de binnenmuren te prefabriceren, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan wegens een woning scheidende wand, en omdat men al in de uitvoerende fase was.

Project - Markt - Herwin

Gouden regel

In zijn overweging tussen prefab of traditioneel, rekende Herwin in werkdagen. Eén dag wanden, één week vloeren en nog één dag voor de kap en de ruwbouw is rond, bedacht hij. Prefab is per definitie niet goedkoper of duurder. Het voordeel van prefab is dat het binnen één dag staat en op de traditionele manier kost het gemiddeld een week. Projectleider Herwin laat weten dat er een gouden regel geldt in de bouw. Deze luidt als volgt: “In de ruwbouw kun je je tijd winnen en in de afbouw gaat dat niet. Hoe sneller je de ruwbouw dus gerealiseerd krijgt, hoe meer kans van slagen je hebt om de oplevering te halen.” Volgens hem is het ook van belang om snel weersonafhankelijk te worden. Tijdens de ruwbouw kan het regenen, vriezen en soms sneeuwen waardoor men niet door kan. “Elke dag die je daarin kunt winnen is meegenomen, want in de afbouw gaat dat niet. En tijd voor de afbouw is nodig, want hierin kun je nauwelijks prefabriceren. Zeker niet in een woning waar alles ter plaatse wordt aangebracht”, legt Herwin uit.

“In de ruwbouw kun je je tijd winnen en in de afbouw gaat dat niet. Hoe sneller je de ruwbouw dus gerealiseerd krijgt, hoe meer kans van slagen je hebt om de oplevering te halen.”

 

Herwin is dus pro prefab en probeert per project altijd te kijken naar de mogelijkheden. Een opdracht moet zich voor prefab lenen, maar in de toekomst verwacht hij veel prefabricatie binnen de bouw. Gezien het personeelstekort en de vraag of de traditionele timmerman blijft voortbestaan. Prefab speelt daarop in, om met minder personeel de bouw voorspoedig en efficiënt te laten verlopen. Herwin sluit af: “Een bouw zonder handjes gaat er nooit komen, maar het bouwen met minder man en in zo’n kort mogelijk tijdsbestek blijft en wordt alleen maar meer. 99 van de 100 keer ga je dan automatisch naar prefab onderdelen. Om die gang er in te houden.”

Cascoplus kijkt tevreden terug op het project midden in het centrum van Etten-Leur. Waar we met een geprefabriceerde kap aan mochten bijdragen. De fundering is gelegd voor een fijne samenwerking met Gelens en gezien het toekomstperspectief kunnen we daar verder op bouwen.

 

 

 

Deel: