Cascoplus Projecten

Klant aan het woord: Arno – Prefab wanden

Door: Deel:

Klant aan het woord:
Arno (Mede-eigenaar Bouwbedrijf Kees Goossens)

 

In deze tweede editie klant aan het woord spreken we Arno Sweep van Bouwbedrijf Kees Goossens. Hij neemt ons mee in zijn wereld van de geprefabriceerde bouw en in het bijzonder zijn kijk op prefab wanden. Arno is nu zo’n 16 jaar in dienst bij het bouwbedrijf en is sinds 2022 toegetreden als mede-eigenaar van de organisatie.

Dat ze bekend zijn met prefab elementen blijkt wel uit het feit dat het bedrijf op het moment op 3 verschillende bouwplekken prefab toepast. Én leuk om te vermelden: één van deze projecten is het nieuwbouwhuis van eigenaar Kees Goossens zelf. Naast keramische prefab wanden plaatsen zij bij dit project voor het eerst via Cascoplus een geprefabriceerde kap.

Scheelt letterlijk ruggen

Het bouwbedrijf houdt zich vooral bezig met particuliere klanten. Op de vraag wanneer zij prefab gebruiken, antwoordt Arno stellig:“Keramische prefab wanden gebruiken wij standaard bij elk nieuwbouwproject. Het scheelt letterlijk ruggen en je kunt er niet tegen werken.” Normaliter kost het lijmen volgens Arno (bij het huidige project in Etten-Leur) zo’n 1,5 week ten opzichte van de keramische prefab wanden, welke binnen één dag zijn gemonteerd. Wanneer er wordt gewerkt met prefab wanden kost het personeel van Arno hooguit twee dagen als men de dag maatvoering meetelt.

Bij elk project, mits het logistiek kan, gaan ze bij bouwbedrijf Kees Goossens over op de geprefabriceerde wanden. Arno vertelt: “Het is vlak en strak en je hebt minder risico op fouten. Zijn er alsnog fouten dan heb ik ze zelf gemaakt.” Een ander voordeel van keramische wanden is dat het stucwerk niet scheurt: “Stucwerk op wanden van kalkzandsteen is een drama en scheurt 9 van de 10 keer”, laat Arno weten. Ook de precisie van prefab spreekt hem aan: “Een sparing van een raamkozijn kan er niet strakker en netter inzitten.”

“Keramische prefab wanden gebruiken wij standaard bij elk nieuwbouwproject.
Het scheelt letterlijk ruggen en je kunt er niet tegen werken.”

 

Prefaxis wanden van Ploegsteert

Het bouwbedrijf maakt al zo’n 6 jaar gebruik van keramische prefab wanden. In het begin werden de wanden bij andere leveranciers besteld, maar tegenwoordig bestellen ze alleen nog wanden bij Prefaxis, onderdeel van Ploegsteert. Arno: “Ik ben er heilig van overtuigd dat alle partijen kwaliteit verkopen, anders verkoop je het niet. Naast wat kleine verschillen in de hijsmogelijkheden en verlijming van het blok is het prijstechnisch om het even. Ik kies voor hetgeen wat bij mij past, daarom bestel ik alleen nog Prefaxis wanden via Cascoplus. De werkvoorbereiding past bij mij het best en zij hanteren andere montagevoorschriften wat ons beter ligt.”

Cascoplus wand - Bouwbedrijf Kees GoossensCascoplus wand - Bouwbedrijf Kees Goossens

 

Kostenvergelijking

Vaak is de gedachtegang dat een prefab wand duurder is dan een met de hand gelijmd. Zwart-wit gezien klopt dat, beaamt Sweep. Om het verschil in beeld te brengen maakte Arno de balans op. Het totaalplaatje daarin meegenomen, dus elke dag afval, vervanging van de containers en de extra arbeidsduur. Volgens de mede-eigenaar blijft arbeid het duurste in de bouw. Ondanks alle prijsstijgingen zijn de personen die het moeten maken het duurste wat er is.

Alles bij elkaar opgeteld scheelt het maar enkele honderden euro’s op een heel huis in het voordeel van de traditionele methode. Arno: “Wat zijn we dan aan het doen?! In die 1.5 week lijmen kunnen mijn mannen elders ook geld verdienen. Pak ik dat erbij dan zijn de kosten gelijk of zelfs voordeliger. Tevens pak ik met de hand lijmen nog eens extra risico op fouten. Dan ben ik indirect nog duurder uit.”

“Wat zijn we dan aan het doen?!
In die 1.5 week lijmen kunnen mijn mannen elders ook geld verdienen.”

 

Montage

De prefab wanden worden met een vrachtwagen, met daarop een acht meter slee, op de bouw aangeleverd. Het bouwbedrijf kan er voor kiezen om de wanden zelf te monteren of om dit uit te besteden aan Hopman, het vaste montagebedrijf van Cascoplus. Mocht het niet uitkomen bij het personeel dan schakelt het bouwbedrijf deze partij in. “Soms moet je dingen uit handen geven, maar naast een mooi verkooppraatje moet je ook ondervinden of het goed is”, geeft Arno aan. Over de ploeg van Hopman is Arno zeer tevreden. Volgens hem zijn zij meedenkend, zeuren niet en als er iets is lossen zijArno Sweep - Klant aan het woord D2 het zelf op. “Mijn personeel kan dan verder met overige werkzaamheden. Zo blijven de metselaars in het schone metselwerk en dat is wat ik graag wil”, aldus Arno.

Bij het monteren van de wanden komen vaak andere klanten al een kijkje nemen. ’s Ochtends staat er nog niks en tegen de avond ziet men ineens een contour van een huis. Arno: “Als ik aangeef dat ik keramische wanden kwalitatief zeker net zo goed vind en misschien wel beter, dan is men al snel om. Daarbij zijn de installatiewerkzaamheden met deze wanden traditioneel uit te voeren en dat maakt het weer prettig voor de klant.” Hij raadt dan ook iedereen aan om over te gaan op keramische prefab wanden. De Nederlander moet nog wennen, want zolang de architect het niet meteen meeneemt in zijn tekening blijft het een element dat op aanvraag wordt toegevoegd. Arno eindigt met een duidelijke toekomstvisie: Als het zo doorgaat in de bouw dan is prefab dé oplossing voor de markt. Het is snel en kwalitatief gewoon goed.”

“Als het zo doorgaat in de bouw dan is prefab dé oplossing voor de markt.
Het is snel en kwalitatief gewoon goed.”

 

 

 

Deel: