Bouwcenter Nelemans de Geschiedenis

De eerste generatie

Oprichting Nelemans in 1930

Nelemans bestaat al sinds 1930. Jac Nelemans begon in dat jaar met de verkoop van bouwstoffen en brandstoffen. Zoals toen gebruikelijk was, verkocht opa Jac Nelemans als plaatselijke aannemer bouwmaterialen aan zijn dorpsbewoners. Omdat Jac Nelemans hier wel brood in zag, begon hij in de Prinsenstraat te Zundert, een handel in bouwstoffen en brandstoffen. Ook produceerde hij in die tijd betonproducten zoals putringen, schutting en dakpannen.

De tweede generatie

De zonen van Jac Nelemans, Janus en Guust, hebben het bedrijf in 1959 overgenomen. Door de komst van het aardgas in de jaren ’60 verdween de handel in kolen en briketten. De industriële revolutie zorgde ervoor dat de productie van betonproducten niet meer rendabel was. Hierdoor werd de keuze gemaakt om zich volledig op de handel in bouwstoffen toe te leggen. In de jaren ’70 werden aanbouwkeukens aan het assortiment toegevoegd. Ook werd er een toonzaal aan de Prinsenstraat geopend waarbij, op een voor die tijd unieke wijze, de verkochte producten werden getoond.

Nelemans Historie Vracht

De derde generatie

De huidige aandeelhouders, Hans, Guido, Edgar en Fred Nelemans, hebben het bedrijf in 1993 overgenomen. Het werd het begin van een periode van ontwikkeling. Bouwcenter Nelemans wilde uitgroeien tot een completere partner voor de bouw. In 1994 werd een zand- en grindhandel in Lage-Zwaluwe overgenomen en twee jaar later een houthandel inclusief de productie van kozijnen. Als aanvulling hierop heeft Nelemans sinds 2008 een participatie met een houtzagerij in Rusland. Nelemans koos bewust voor de overnames om de vakkennis en ervaring in één keer in huis te halen. De overnames zijn een grote aanwinst, want er zijn maar weinig bouwmaterialenhandelaren in Nederland die zo’n breed assortiment in huis hebben.

Het nieuwe pand in Etten-Leur is de kroon op het werk van drie generaties Nelemans. In 2002 is dit schitterende pand van zo’n 35.000 m2 in gebruik genomen. Waar een magazijn, een bouwcentershop en een ruime showroom te bezoeken is. Vanuit Etten-Leur kan Nelemans hun klanten in West-Brabant beter bedienen. Om dit verzorgingsgebied kwantitatief en kwalitatief te verbeteren is de strategie ontwikkeld om de verschillende bouwcenter-vestigingen in een cirkel om de hoofdvestiging te plaatsen. Door deze bouwcenter-vestigingen (ook wel afhaalcenters genoemd) in de regio staan we dichter bij onze klanten.

Er zijn de afgelopen jaren verschillende nieuwe vestigingen geopend en overnames gedaan: in 2004 Imabo Breda, het huidige Bouwcenter Nelemans Breda, in 2005 Bouwcenter van de Schoot, het huidige Bouwcenter Nelemans Tilburg en in 2008 Bouwcenter Dijkstra Den Haag. Hierdoor heeft Nelemans naast de hoofdvestiging in Etten-Leur, tegenwoordig bouwcenter-vestigingen in Breda, Oosterhout, Roosendaal, Zundert, Tilburg en Den Haag en is Nelemans de completere partner voor de bouw.

Top